The Small Planted Tank

Tutorial: een High-Light nano (25 liter) plantenbakje

Ik krijg best veel vragen hoe je nu precies een scape moet opstarten. Ook veelal omdat met in de praktijk toch net even wat lastiger gaat dan in theorie. Die vraag is logisch omdat er vele manieren van opstarten zijn en dat maakt het er allemaal niet duidelijker op. Er zijn ook veel factoren die meespelen die uiteindelijk de keuze van opstarten bepalen. En om te bewijzen dat het toch allemaal geen hogere wiskunde is lijkt het me leuk om een tutorial te maken.
Een uitgeschreven stappenplan die je kunt volgen met het eindresultaat een mooie gezonde scape. Bij deze tutorial ga ik niet in detail treden;
dat kun je immers allemaal terug lezen op mijn website zelf. Ik ga alleen vertellen wat je nodig hebt en je stap voor stap beschrijven wat je moet doen.  Ik raad je wel aan om deze tutorial eerst een paar keer goed door te lezen!
De foto hiernaast  is het uiteindelijke beoogde doel.

Onderaan de pagina staat een lijstje wat ik heb  samengesteld met de aankopen van spullen die ikzelf heb gebruikt voor deze scape. Zoals je gaat zien hangt er een aardig prijskaartje aan. (>500,-)
Maar vergeet niet dat dit de opstartkosten zijn. Als je eenmaal de techniek hebt en je wilt een andere scape gaan beginnen hoef je alleen nog maar de soil, hardscape en planten aan te schaffen.

Gebruik zoveel mogelijk dezelfde spullen zoals beschreven in de tutorial. Ik adviseer bijvoorbeeld een filter van minimaal 10x je bakvolume. (250 l/u).  Ga dan geen filter gebruiken van 100 l/u. Hetzelfde met de bodem. Ik schrijf duidelijk de soil van Tropica te gebruiken. Ga er dan geen grindbodem ingooien..
Of nog erger: een zandbodem.


Wat hebben we nodig:
hieronder de primaire spullen voor de opzet. Natuurlijk bestaan er alternatieven maar dat is voor nu het punt niet.
Zo is het CO2 systeem wat ik gebruik de Dennerle Carbo START E200. Leg je er 80 euro bij heb je een veel betere deal omdat je dan een 2 liter hervulbare fles hebt, en een betere drukregelaar. Als je even je best doet vind je altijd iets beter en/of goedkoper. Maar, nogmaals: dit zijn de spullen waar ik mee werk in deze tutorial. Er zijn altijd betere en goedkopere alternatieven te vinden. Vooral bij onze Chinese vrienden...
-Scapebak:
leeg aquarium van 25L (HAGEN-40x25x25) met of zonder onderkast. Bij de lokale bouwmarkt zijn ze het mooist (en goedkoopst)

- filter
Ik gebruik op mijn 25 liter bakjes heel graag de Dennerle Scapers Flow (de witte uitvoering, niet de zwarte). Een filter wat je aan de rand van je bakje hangt. En het heeft een goed versteldbare lilypipe. Wil je een extern filter ga dan voor de Eheim classic 150 of de Oase FiltoSmart 60. Richtlijn is 300 liter per uur (!) Na een maand mag de zwarte spons eruit en worden vervangen door een klein zakje Purigen.

- verlichting, een dimmer is een noodzaak
Er zijn momenteel maar 4 goede LED die gebruikt worden voor een 40cm High-Light en dat is de Twinstar SA, de ONF Flat Nano, de Chihiros WRGB II 30 en de Ledstar AQ-S. Wel erbij te vermelden dat de Chihiros ongelooflijk fel is.

Twinstar LED Light III 300SA 1.200 Lumen op 25L = 48 lumen/L - 120 euro
ONF Flat Nano - 15 W 1.300 Lumen op 25L =  52 lumen/L - 100 euro
Chihiros WRGB II 30 - 33W   2.300 lumen op 25L = 90 lumen/L - 150 euro
Ledstar AQ-S Rgbw S40       1.980 lumen op 25L = 80 lumen/L - 110 euro

In de foto een stukje hierboven, van wat we gaan namaken, stond er op dat moment een belichting van totaal 75 lumen per liter boven. Maar die maximaal hoeveelheid licht doe je pas als de bak 100% stabiel draait: gezonde planten en géén alg! Dus is de keuze voor de Chihirosof de LedStar misschien de beste keuze om aan het aantal lumen per liter te komen. Maar dan moet je zeker in het begin slechts op 30% intensiteit werken en langzaam de intensiteit opvoeren! Bijvoorbeeld elke week 5% erbij.
Tijdens de opstartfase draai je met weinig licht. Dit word uitsluitend gedaan in het kader van algpreventie. Probeer uit te rekenen dat je ongeveer start met 25 lumen per liter en dat wekelijks iets gaat verhogen.
- verwarming:  Een Dennerle Nano ThermoCompact 25W of de Aquael ULTRA HEATER 25W

- CO2 systeem
Ik gebruik de Dennerle Primus (tegenwoordig de Dennerle Carbo START E200). Deze is geheel compleet met een dropchecker en een goede acryl diffuser. Er zit géén magneetschakelaar en tijdschakelaar bij. Die moeten apart worden gekocht. Er zit in 'ingebouwde' bellenteller in de diffuser. Maar die is erg onnauwkeurig! Gebruik daarom altijd een externe bellenteller, liefst van glas wat dat is vele malen mooier dan kunsstof

- bemesting voor de planten
Gebruik de voeding Masterline Gold, samen met de Masterline Carbo en doseer dagelijks de aanbevolen hoeveelheid.

- Bodem:
Altijd aquasoil. Het liefste die van Tropica. Neem de Powder versie omdat het maat een klein bakje is. Een zak van 9 liter. Naar de achterkant iets oplopend.

- Hardscape: 3 kleine stukjes  spiderwood en een stukje breuksteen. Maar dat mag je verder zelf bepalen. Als het maar geschikt hout is en de stenen geen kalkhoudende stenen zijn!

- Gedeeltelijk osmose water
om langer gebruik te maken van de eigenschappen van je bodem is het raadzaam om elke waterwissel 50% osmosewater te gebruiken. Ikzelf ververs elke week 10 liter aquariumwater. Dus: 5 liter osmose en 5 liter leidingwater op temperatuur. Osmosewater kan je veelal krijgen bij de lokale aquariumwinkel waar je deze in jerrycans kan laten vullen, bij een osmospunt voor glazenwassers of je kunt zelf een osmose apparaat aanschaffen. Een osmose apparaat verspilt wel erg veel water. Voor elke liter die je eruit perst gaan er 5 het riool in.
De tutorial:

- verzamel alle techniek en sluit alles aan. Het is slim om alvast je hout in een bak met water (een aantal weken) te laten verzadigen zodat het niet gaat drijven als je de bak gaat afvullen. Daarbij kan het hout het water verkleuren als je het niet hebt voorgeweekt. Neem spiderwood of driftwood. Geen Mopani hout want dat geeft maanden een gele kleur af.

- bestel de soil (en eventueel andere spullen die je nodig hebt). Planten komen later pas.

- als de soil binnen is gekomen de bak hiermee vullen, de hardscape plaatsen en met gewoon leidingwater de bak voorzichtig afvullen. We gaan namelijk opstarten met een 'Plantless Cycle'. Dit houd in dat je 3 weken lang je bak laat indraaien. Uiteraard met aangesloten filter en verwarming op 26 graden. Géén licht, geen voeding en géén CO2 !!

- bestel na 3 weken de planten, voorkeur is altijd In-Vitro

Dit is de gebruikte plantenlijst: Allemaal In Vitro cup XL (dus grote maat potjes)
Zijn deze niet voorradig kun je per soort 2 kleine potjes gebruiken:

1x Rotala sp. Colorata (of de H'ra of de Yao Yai)
1x Rotala rotundifolia/ green
1x eleocharis mini
1x Staurogyne repens

- als de planten binnen zijn; zoveel mogelijk water uit de bak hevelen met een slang (handmatige aquariumhevel) en direct beplanten volgens het beplantings-schema. Plantjes eerst voorzichtig ontdoen van hun gellaag. Stengelplantjes kunnen 2a3 steeltjes bij elkaar geplaatst worden.
Het naaldgras in stukjes van 1 cm knippen en de Staurogene uit elkaar halen/ trekken. Maar voordat je het naaldgras de bodem in gaat duwen moet je ze eerst snoeien: de bovenste helft eraf knippen met een schaar. (mag best de keukenschaar zijn).
Hier rechts zie je de hoeveelheid planten die je moet gebruiken.

- na het beplanten de bak weer heel voorzichtig vullen met gewoon leidingwater, belichting aan voor 6 uur op ongeveer 30% vermogen (afhankelijk van je sterkte van je belichting) 
De 1e 2 weken 6 uur - de 3 en 4e week 7 uur en daarna 8 uur belichten.
Gebruik géén zonsop- en/of ondergang. De 5e week maandelijks de intensiteit van de belichting iets gaan opvoeren. Bij ontstaan van draadalg direct het licht verminderen!

Je ziet in de foto linksonder een Chihiros Doctor. Deze zorgt voor extra zuurstof in de opstartfase. (geen vereiste)

- CO2 aansluiten en afstellen:
de 1e 8 weken 60 bellen per minuut en als de lichtintensiteit word verhoogd verhoog je ook het aantal bellen tot maximaal 90 bellen per minuut.
Houd de kleur van je dropchecker in de gaten. Niet in het geel komen: groengeel is prima.

Via een tijdschakelaar start je 2 uur voordat het licht aangaat. Een uur voordat het licht uitgaat mag de CO2 weer stoppen.
Controleer het aantal bellen per minuut regelmatig!!!

- direct dagelijks beginnen met het doseren van voeding - elke morgen voordat het licht aangaat trouw de afgepaste hoeveelheid
- als je geen NO2 meet kun je er de 1e bewoners inzetten. Begin met 3 Amano-garnalen.
- wees erg terughoudend met je viskeuze. Vissen moeten zo klein mogelijk zijn en blijven (max 2 cm) en het juiste aantal. Zeker geen vissen die je bodem 'omwoelen'.

- de 1e maand 2x per week een waterwissel van 25% met gewoon leidingwater
Daarna elke week een waterwissel van 40% waarvan 50% osmose/leidingwater retour de bak in. Doe deze waterwissel altijd op dezelfde dag, en begin hiermee een uur voordat het licht uitgaat (dus als de CO2 is afgeslagen). Nooit tijdens het assimilatieprocces!

- voor de rest: niets...  Alleen de wekelijkse verplichte waterwissel en goed je bak schoonhouden. Goed de ramen aan de binnenkant, in- en uitlaat van je filter.
Als er een kaamlaag ontstaat op het water: altijd afhevelen. Dit kan in het begin vrij regelmatig voorkomen. Pas als na een week of 3 gaan we voor de 1e keer snoeien. Tot die tijd hoef je alleen maar de plantbemesting te doseren.
Snoeien: houd het simpel.

Als de stengelplanten 3/4 tot aan de waterlijn zijn gegroeid alles afknippen tot 3cm boven de bodem aan de voorkant en tot 5 cm aan de achterkant van het soort. Je krijgt dus een 'oplopende snoeivorm.  De 'ervoor/erna' tekening hiernaast laat zien wat ik hiermee bedoel.
Het naaldgras knip je gewoon horizontaal af.
Dode stengels uit de bodem verwijderen en 2 stengeltjes snoeiafval op die plaats terug zetten. Bij het snoeien de keren daarna knip je nu een kleine cm hoger dan de vorige keer. Gemiddeld kan je een stengelplant 4x snoeien, daarna moet ie eruit en vervangen worden door snoeisel.



Als gras ongeveer 6cm hoog is; alles afknippen tot 1cm boven de bodem. Als de Staurogene te hoog word; gewoon het stengeltje afknippen tot een paar cm boven de bodem. Dit is een continue proces: snoeien > laten groeien > snoeien > laten groeien > enz.

Als je na een maand of 2 weer gaat snoeien ga je de belichting geleidelijk zoveel mogelijk opvoeren. Misschien wel tot de 100%
Dit zal mooie rode planten tot gevolg hebben.

Er komt natuurlijk een fase dat de vitaliteit van de plant achteruit gaat door het vele snoeien. Dan is het aan te bevelen dat je, na een snoeibeurt, de resterende stengel uit de soil trekt en de top daarvoor in de plaats steekt. Doe dit niet allemaal in 1x maar in fases. Bijvoorbeeld elke week een kwart van het 'uitgeputte' gewas.
Het gevaar kan namelijk zijn dat je met dit proces teveel bodemverstoring krijgt waardoor de NH3/NH4 toeneemt. En dat is altijd een trigger voor algen. Daarom na dit proces een extra grote waterwissel en de lichtintensiteit iets verminderen. Dit allemaal in het kader van algpreventie!


Algemene opmerkingen:

- wees terughoudend met de lichtintensiteit. Teveel licht is op ten duur altijd alg!
- controleer wekelijks je techniek
- houdt je bak schoon. Haal rondzwevende blaadjes eruit, elke week de ramen aan de binnenkant en de in- en uitstroom schoonhouden met een 'spring brush'! Ook een kaamlaag zoveel mogelijk blijven verwijderen.
- steen en/of hout algvrij houden - hoe dichter bij het licht hoe eerder groene aanslag: elke week voorzichtig eraf borstelen, voordat je een waterwissel doet, zodat je alle afgeborstelde afval direct kan wegzuigen
- stofzuig bij een waterwissel niet in de bodem, maar wapper met de slang boven de bodem zodat er vuil omhoog dwarrelt
- wees niet bang om te snoeien
- filter schoonmaken doe je als de uitstroom minder word of 1x per 4 maanden. Lilipipe en de inlaat elke 2 weken schoonmaken.
- Gemiddeld kan je een stengelplant 4x snoeien, daarna moet ie eruit. Het gras kan je feitelijk onbeperkt blijven snoeien.
kleine benodigheden:

- tijdschakelaars
- verlengsnoeren/ lange stekkerdoos
- plantpincet en een snoeischaar, recht en krom
- nagelschaartje
- veiligheidsonderlegger
- achterwandfolie of plakaatverf in de gewenste kleure
- NO2 test
- zachte sponsjes
- thermometer
- ruitenschraper - tandenborstel - bankpasje
- filterslang borstels
- zachte kwast
- schepnetje
Kosten van de opzet:

Bak afmetingen: HAGEN 40x25x25= 24 liter 21,-
CO2: Denerelle Primus (Carbo Start E200) 96,-
Filter: Dennerele Scapers flow 80,-
Licht: Chihiros WRGB II 30  150,-
Bemesting: Masterline Gold met de Masterline Carbo 40,-
Bodem: Tropica soil Powder versie 9 liter 40,-
Hardscape: 3 stukjes breuksteen, 2  stukjes  spiderwood  10,-
Planten: 4 in-vito bakjes XL 35,-
osmosapparaat: vanaf 35,-
kleine onderdelen: 50,-

totaal ----------------------------------------- +/- 550 euro

Getoonde prijzen zijn gemiddeld (december 2023)
Dit is mijn manier, zoals ik het persoonlijk doe. 2+8 = 10 en 6+4 is ook 10. daarmee wil ik zeggen dat er ook andere manieren en werkwijzen zijn om een bak op te starten. Maar dit is mijn manier, en uit ervaring gaat dit gewoon 9 van de 10 keer probleemloos.
Loop je toch tegen problemen aan is een bezoekje aan een forum een mogelijk hulpmiddel.
Ik ben Corné - Passioneel Aquascaper - Friskijker - Kennispartner - Crohntje - Shihan - Koffiezetter - Vleugje Zen - Verzameld geluk

Copyright © 2018-2024 Cornelius  - TSPT.nl   -   All Rights Reserved